Alla föräldrar till små barn är i behov av en vagn, men en vagn kan vara en mycket kostsam historia. Det finns människor som lägger tusentals kronor på att köpa den senaste vagnen på marknaden, medan andra tycker att det fungerar precis lika bra med en begagnad. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur man väljer att inhandla sin vagn. Fördelen med att handla en ny är att du får med en garanti och du är säker på att vagnen är i gott skick, medan fördelen att handla begagnat är att du kan få en snygg vagn till ett riktigt bra pris, samtidigt som du faktiskt är snällare mot miljön.

Oavsett om du köper en begagnad vagn eller en ny behöver du förstå vad de olika benämningarna betyder. En barnvagn kan nämligen benämnas på många olika sätt, t.ex sittvagn, liggvagn, duovagn, trehjuling, kombivagn och mycket mer. Du har säkerligen även hört talas om en paraplyvagn, men vad betyder allt detta och hur skiljer sig vagnarna egentligen från varandra?

  • En duovagn kommer med både en sittdel och en liggdel. Liggdelen används först och när barnet är minst 6 månader så byter man till sittdelen.
  • Kombivagnen är utmärkt för den som inte vill pyssla med flera olika delar. Vagnen kan användas som både sitt- och liggvagn direkt.
  • Paraplyvagnar är riktigt smidiga, kan fällas ihop enkelt och tar nästan inte upp någon plats alls. Hjulen är mycket små och av denna anledning rekommenderas vagnen främst till snöfritt väder.
  • På senaste tid har det blivit mycket populärt med trehjulingar. Vagnarna är förvisso väldigt smidiga, men tyvärr kan man inte räkna med något större utrymme i korgen under vagnen.
  • Tvillingvagnen, eller syskonvagn som det också kallas, gör det möjligt att köra två barn på samma gång. Vagnen kan monteras så att båda barnen ligger ner samtidigt, alternativt att en ligger och en sitter. Barnen kan sitta bredvid varandra eller på rad, beroende på modell.