Det finns mängder med olika typer av barnvagnar på marknaden och att välja rätt är inte alltid det lättaste. Både online och i affärer kan du välja mellan kombivagnar, syskonvagnar, trehjul eller fyrhjul eller vagnar som har svängbara hjul. Utbudet är nästan oändligt och köper man sin första vagn någonsin är det ännu mer förvirrande. Det är alltid rekommenderat att man utgår från de behov man har till vardags och naturligtvis även läser på om de olika funktioner som vagnarna har. Du kan nästan tänka på samma sätt som när du ska köpa bil.

En vagn kan kosta väldigt mycket pengar, speciellt om det är en vagn av ett kändare märke. Eftersom du kommer få räkna med rätt stora kostnader är det viktigt att du gör rätt val från början. Du ska ändå använda vagnen under en längre period och kanske till och med till framtida syskon. Här får du läsa om de bästa tipsen när du ska köpa barnvagn.

1. Ett litet barn ska alltid ligga i en vagn som vetter mot dig. Det betyder att ni ska vara ansikte mot ansikte. Detta skänker trygghet till barnet och förhindrar även att alldeles för många och skrämmande intryck påverkar barnet.

2. Våga fråga om råd och fråga även vänner som har barn. Genom att fråga runt får man oftast en väldigt bra bild av hur barnvagnar fungerar och vad man kan behöver tänka på, t.ex. storlek, vikt, säkerhet m.m.

3. På konsumentverkets hemsida kan du hitta information och tester som har utförts på just barnvagnar. Här får du information om de olika vagnarna som toppar listan och kan göra ett mer medvetet val.

4. En barnvagn som har kraftiga och fasta hjul är utmärkta för vinterunderlag, men kan också vara svårare att styra. Gummidäck har sina fördelar, men kan även få punktering.

5. Prova alltid att köra runt vagnen innan du köper den och testa olika modeller. Alla känns olika att manövrera.