“Att skaffa barn är väl hur enkelt som helst? Var och varannan människa lyckas ju!”

Själva processen att bli gravid kanske inte alltid är den svåraste, men att ta hand om ett barn är betydligt knepigare än så. Det krävs en stadig ekonomi för att kunna förse sitt barn med alla de nödvändigheter som barnet behöver, samtidigt som man ska kunna hantera sina vanliga utgifter och räkningar. Ett mycket vanligt misstag är att beräkna en alldeles för låg kostnad för hur mycket ett barn egentligen kostar. Det är mycket som barnet behöver när barnet är litet, men även mycket som behövs när barnet är äldre. För att man ska ha råd med ett barn är det viktigt att man är införstådd med vilka kostnader som väntar.

Listor på internet är sällan till speciellt stor hjälp för människor som ska få barn och som samtidigt vill behålla en stadig ekonomi. I listorna finns mängder med produkter som sedan aldrig kommer till användning, men det kan fortfarande vara bra att få inspiration och information om vad som kan komma till användning. Många föräldrar vittnar om att dessa listor bara ställer onödig press på nyblivna föräldrar, eftersom listorna oftast är mycket långa.

Behövs en budget?

Ja, det behövs faktiskt en budget för att skaffa barn. Under det första levnadsåret kommer ditt barn att kosta cirka 20.600 kronor i utgifter. Utgifterna ligger t.ex. på mat, blöjor, kläder, försäkringar och hygien. I dessa kostnader har man då inte räknat in kostnader för t.ex. spjälsäng, barnvagn eller leksaker. Barnvagnen är troligtvis det dyraste inköp man kommer att ha, åtminstone om man väljer att köpa en helt ny.

Observera att du inte behöver sitta med 20.000-30.000 i handen innan du vågar bli gravid. De allra flesta klarar utgifterna gott och väl. Det som däremot kan vara bra är att se över alla utgifter redan under graviditeten och att ta denna tid till att försöka förbereda så gott som möjligt.