Nuförtiden har det blivit mycket vanligt att vilja ha ett ordentligt sparande till sina barn. Med sparade pengar kan barnet få en lättare start ut i vuxenlivet, t.ex. genom att kunna ta körkort, gå en utbildning eller ha som insats till en egen lägenhet. Hur bra start barnet har beror naturligtvis på hur mycket pengar man har möjlighet att spara ihop. En rekommendation är att använda sig av ett investeringssparkonto och ta hjälp av fonder för att få pengarna att växa.

Ett ISK-konto (investeringssparkonto) kan du öppna upp på din bark eller via en fondförmedlare. Du kan själv välja om du vill öppna kontot i ditt eller i barnets namn, men så länge barnet är under 18 år är det du som målsman som har ansvaret över kapitalet och eventuella insättningar och uttag. Ett sådant konto kan dock inte låsas så att barnet t.ex. inte kan plocka ut pengar fram till en viss ålder, för att säkerställa att en alldeles för ung person inte använder pengarna på sätt som inte uppskattas. Med ett vanligt sparkonto hos din bank är detta dock möjligt.

Fördelen med ett ISK-konto är att du kan månadsspara till barnen och få pengarna att växa av sig själv. När du investerar i fonder är risken oftast lägre, speciellt om du använder blandfonder, medan rena aktier har en högre risk. Du kopplar ditt vanliga konto till ditt ISK-konto och därefter kommer pengar automatiskt att dras varje månad. Du väljer själv hur mycket pengar som ska föras över och kan gå in och reglera månadsbeloppet efter behov.

Fördelar med ISK-konto

  • Ett ISK-konto är oftast gratis och fritt från avgifter.
  • Du slipper redovisa dina vinster eller förluster.
  • Statlig insättningsgaranti inkluderas.
  • Ingen skatt krävs vid uttag av kapital.
  • Rätt att tala vid bolagsstämmor.
  • Möjlighet att välja från både svenska och utländska aktier och fonder.