Ett vanligt misstag hos föräldrar är att man tror att barnet är i behov av mängder av leksaker för att vara glad, men så är inte fallet. I många situationer kan för mycket leksaker istället ställa till problem och ge en motsatt effekt. Det blir helt enkelt inte rofyllt för barnet att leka, eftersom det finns så mycket att välja mellan. En rekommendation är därför att man ställer undan leksaker då och då för att sedan plocka fram dessa igen när barnet tröttnat på de som står framme. För ett barn kan de leksaker som stått undangömda kännas helt nya och ge samma effekt som nya. Barnet är glad och du sparar pengar.

Trots det så ska man inte underskatta leksakernas betydelse heller. Det finns mängder med leksaker som är pedagogiska och som verkligen är utvecklande för barnet. Glöm bara inte bort att barn även älskar att få vara med och göra vardagssysslor, t.ex. prova att dammsuga, få vara med i tvättstugan eller hjälpa till med disken.

 

Vilka leksaker passar vilken ålder?

Det är väldigt svårt att säga vilken typ av leksaker som passar de olika åldrarna, eftersom alla barn är olika. Med små barn är det dock alltid viktigt att se till så att leksakerna inte har lösa delar eller så pass små att de kan fastna i barnets hals. Bitleksaker och gosedjur är bra alternativ, men så är även skallror och babygym. Skallror eller leksaker med ljud bör dock aldrig ha för höga ljud.

På internet finns ett flertal listor och rekommendationer om vilken typ av leksaker som kan passa för de olika åldrarna. Kom ihåg att listorna inte är något man behöver följa slaviskt, men de kan vara riktigt bra att ha som direktiv. Kom ihåg att leksaker bör kunna tvättas upp, speciellt om leksakerna är riktade till mindre barn.